Nederland, Budd-Chiari

SITEMAP | HEMATOSLIFE HELP

Nieuw op HematosLife?
Registreer nu HematosLife
Deelname is gratis

Of log in:
wachtwoord vergeten??

Symptomen van het Budd-Chiari syndroom

Als een van de eerste symptomen is een snelle toename van het buikvolume. Dit gebeurt als gevolg van de toegenomen druk in de aders. Het vocht (ascites) wordt door de aderwand van de geblokkeerde aders geperst, en zakt naar het laagste punt. Hierdoor ontstaan dikke voeten en benen. Naarmate er meer vocht naar beneden zakt, gaat ook de buik steeds dikker worden. Het optrekkende vocht geeft tevens een druk op de verschillende organen. De druk kan eventueel leiden tot een navelbreuk en striae ("zwangerschapsstriemen") Door de vergrote druk van het bloed dat wel in maar niet uit de lever kan, komt deze onder druk te staan. Dit heeft tot gevolg dat de lever sterk vergroot.

Normaliter is de rand van de lever net voelbaar onder de ribbenboog. In geval van een vergrote lever voelt deze aan als een harde plaat, die tot meer dan een handbreedte voelbaar kan zijn.

De trombotische blokkade van de grote afvoerende aders van de lever leidt tot een steeds verdergaande blokkade. De vaten in de lever raken steeds verder verstopt, waardoor de functie van de lever ernstig in het gedrang komt, met leverfalen als uiteindelijk gevolg. Het lichaam ontgift steeds slechter, waardoor de patiënt last heeft van stevige jeuk. De huid krijgt een gelige kleur. Indien er geen behandeling volgt, is de afloop fataal.

Door de sterk vergrote druk op de aders komen er ook andere delen sterk onder druk te staan. Met name spataderen in de slokdarm kunnen daardoor ontstaan.

    Impression design + internet Enkhuizen, grafisch ontwerp, websites, website, webdesign, intranet, content management systemen (CMS)