HematosLife

HematosLife
Nederland, PNH

SITEMAP | HEMATOSLIFE HELP

Nieuw op HematosLife?
Registreer nu HematosLife
Deelname is gratis

Of log in:
wachtwoord vergeten??

Nieuws

Stem op Europdonor!

Europdonor is genomineerd voor de NRC Charity Awards 2014. Met deze prijs kunnen we een artikel in het NRC handelsblad of NRC next winnen, publiciteit die we goed kunnen gebruiken. Om te winnen hebben we uw stem nodig! Wilt u ook meer bekendheid over stamceldonatie en misschien wel veel nieuwe donoren, stem dan hier en geef meer mensen een kans op leven!

Wat is Europdonor?
Europdonor is de Nederlandse stamceldonorbank en regelt alles omtrent onverwante stamceltransplantaties in Nederland. Als binnen de familie van een patiënt geen geschikte donor gevonden wordt gaat Europdonor wereldwijd op zoek naar de meest geschikte donor. Andersom zoeken zij contact met Nederlandse donoren op het moment dat zij matchen met een patiënt. Daarnaast werken ze er hard aan om het Nederlandse donorbestand uit te breiden. Momenteel wordt slechts 4% van de Nederlandse patiënten behandeld met stamcellen van een Nederlandse donor, voor de rest wordt dus naar een donor in het buitenland gezocht wat risico’s en kosten met zich mee brengt.

Stamcellen doneren
Gezonde mensen tussen de 18 en 51 jaar kunnen zich aanmelden als vrijwillige stamceldonor. U kunt online een vragenlijst invullen waarna u een registratieset thuisgestuurd krijgt. Deze set bevat wattenstaafjes waarmee wangslijmvlies afgenomen kan worden. Als dat is gedaan stuurt u het pakketje op naar Europdonor. In het laboratorium zal dan uw HLA-typering worden bepaald die anoniem in de databank komt. Op het moment dat er een match is met een patiënt wordt u opgeroepen. Na een aanvullende vragenlijst en een medische keuring kunt u op twee manieren uw stamcellen doneren.

  1. Een beenbergdonatie gebeurt onder algehele narcose, u voelt hier dus niets van. Na afloop heeft u een beurs of spierpijnachtig gevoel in de onderrug dat na enkele dagen is verdwenen. Binnen een paar weken bent u weer volledig hersteld.
  2. De tweede manier is een stamceldonatie via het bloed. Gedurende vier dagen krijgt u een lichaamseigen groeifactor wat er voor zorgt dat de stamcellen in het bloed komen. Deze groeifactoren kunnen wat spierpijn, botpijn en een griepachtig gevoel veroorzaken. Na 4 dagen worden door middel van hemaferese de stamcellen uit het bloed gefilterd.

Stamcellen groeien snel weer aan. Beide manieren kosten u een dagopname in het ziekenhuis. Vrijwel alle donoren zeggen dat ze het doneren van stamcellen zo weer zouden doen.

Uitgebreide informatie hoe een stamceltransplantatie te werk gaat leest u hier. Meer informatie over aanmelden als stamceldonor vindt u op www.wordstamceldonor.nl

Wat kunt u verder doen?
Als u lijdt aan een bloedziekte of misschien zelf wel een stamceltransplantatie nodig heeft kunt u geen donor zijn voor andere patiënten. Maar natuurlijk zijn er ook andere manieren om Europdonor te helpen. Zij zouden het zeer op prijs stellen als u met uw enthousiasme en kennis familie en vrienden kunt aansporen om zich aan te melden als stamceldonor. Daarnaast kunt u zich aanmelden als vrijwilliger bij Europdonor of zelf een actie opzetten om donoren te werven. Ook voor andere ideeën kunt u altijd bij hen terecht. Mail voor meer informatie naar vrijwilligers@europdonor.nl.


    Impression design + internet Enkhuizen, grafisch ontwerp, websites, website, webdesign, intranet, content management systemen (CMS)