Nederland, PNH

SITEMAP | HEMATOSLIFE HELP

Nieuw op HematosLife?
Registreer nu HematosLife
Deelname is gratis

Of log in:
wachtwoord vergeten??

Nieuws

Papa moet naar het ziekenhuis. Maar wie denkt er aan mij?

“Papa moet naar het ziekenhuis. Maar wie denkt er aan mij?”

Als een van de ouders voor een paar dagen of langer in het ziekenhuis moet worden opgenomen, breekt een spannende periode aan. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor zijn/haar gezin. Er mist ineens een belangrijk iemand in huis. Ook heel jonge kinderen voelen deze spanning haarfijn aan. Waar is papa/mama eigenlijk? Waarom moet hij/zij naar het ziekenhuis? Wanneer komt hij/zij weer thuis? Elke situatie is anders en elk kind heeft andere vragen.

 

Unieke, persoonlijke prentenboeken

 ‘Papa gaat naar het ziekenhuis’ en ‘Mama gaat naar het ziekenhuis’ zijn
de eerste prentenboeken die dit onderwerp behandelen. Ze bieden ouders een basis om hun eigen verhaal te vertellen aan jonge kinderen (2-6 jaar).

Miriam Smit-Vuijk, auteur van beide boeken, wilde voor de operatie van haar man in het AMC haar kinderen zo goed mogelijk uitleggen waar papa naar toe ging. Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, ze kon geen enkel boek vinden dat haar hierbij kon helpen. Omdat jaarlijks duizenden gezinnen in een vergelijkbare situatie komen, besloot zij zelf een boek te schrijven en uit te geven. Op basis van eigen ervaring en met hulp van professionele zorgverleners.

Op 1 juni 2015 heeft Miriam het eerste exemplaar uitgereikt aan het Hoofd Hartchirurgie van het AMC. Inmiddels is het boek enthousiast ontvangen door zorgprofessionals, leerkrachten op basisscholen, landelijke media en natuurlijk ouders.

 

Belevingsniveau allerkleinsten

In Nederland vinden per jaar maar liefst 440.000 klinische opnames plaats bij mensen tussen de 20 en 45 jaar – een categorie waarvan een groot deel jonge kinderen heeft [1]. De prentenboeken ‘Papa/mama gaat naar het ziekenhuis’ maken het onderwerp bespreekbaar voor de allerkleinsten. Ze zijn voorafgaand aan, tijdens en na de ziekenhuisopname van een van de ouders te gebruiken.

“Deze boeken voorzien echt in de behoefte van ouders met jonge kinderen. In eenvoudige taal wordt op belevingsniveau van heel jonge kinderen verteld wat er in een ziekenhuis gebeurt”, aldus Jacqueline Blase van der Meer – adviseur patiënten communicatie, Albert Schweitzer ziekenhuis.

 

Site om informatie te delen

De boeken zijn verkrijgbaar via de reguliere boekhandel, bol.com en via de speciale website www.naarhetziekenhuis.nl. Deze site is bedoeld als platform voor ouders en bevat tips van (zorg)deskundigen, handige links, ruimte om met elkaar ervaringen te delen en uiteraard meer informatie over het boek (recensies van professionals, een inkijkexemplaar en bestelmogelijkheid).

 

 

  • HematosLife
Impression design + internet Enkhuizen, grafisch ontwerp, websites, website, webdesign, intranet, content management systemen (CMS)